pokerspel

 

Poker är ett utav de vanligaste casinospelen som finns och spelas flitigt jorden runt och nästan alla online spelare har en samling med sina bästa pokersajter. Spelet är en kombination utav vadslagning och kortspel där man spelar med två spelare och uppåt. I poker använder man den standardliserade kortleken med 52 kort. Varje spelare spelar var för sig sig då det inte är tillåtet att spela i lag. Den vanligaste formen utav pokerspel är i dagsläget det populära spelet Texas Hold 'Em. I spelet så börjar varje spelare med två kort och får efter denna utdelning göra valet om att antingen fortsätta med spelet, genom ett så kallat call. Eller om man vill syna insatsen om en spelare innan exempelvis höjt spelets insatts. Man kan också höja insatsen själv eller helt enkelt lägga sig eller folda som det också kallas.

Efter denna första runda så kommer den så kallade floppen delas ut vilket består utav tre kort som läggs ut på bordet vilket i sin tur kombineras med de kort som spelarna sitter på. Sen efter detta kommer det som kallas the turn, när ett yttligare kort läggs fram på bordet vilket ger utrymmte för en un runda av höjande,synande och foldande. Det slutliga kortet kallas sedan the river. Då finns det sammanlagt fem kort på bordet och de som fortfarande är kvar i spelet får vid denna tidpunkt tävla om potten.

Första gången poker som spel och ord användes var i den amerikanska Fosters Complete ifrån 1937, spelet sades då fått sina rötter ifrån det persiska spelet As Nas ett snarliknande spel men med österländsk tappning. Den moderna pokerns ursprung kom ifrån en kombination utav guldsökande amerikaner som på sina platser runt om i västra staterna som Californien, Nevada och dagens new Mexico använde kortspelet för att döda tid när de inte grävde efter guld. Spelet ska sedan fått yttligare utbredning under det amerikanska inbördes kriget då tusentals soldater i olika militära anläggningar så väl nordstatliga som sydstatliga trupper med mycket tid och lite att göra spelade poker och sägs att ha användt patroner som insatser vilket sedan ska ha lagt grunden för det som på engelska kallas för studpoker, alltså femkorts poker med insatser.

Pokern forsatte in på 1900-talet efter det amerikanska inbördes kriget och det var då några utav de olika spelstilarna så som Texas Hold'em och Omaha blev etablerade. Ifrån den sydstatliga staden New Orleans ska poker ha spelats på olika bordeller för prostituerade att döda tid vilket i sin tur kom att utveckla i samband med alkhol och sex det som vi idag kallar för strippoker. Idag spelar miljontals människor online poker runt om i världen, och tack vare den stora konkurrensen så finns det flera bra pokersidor där ute som ger bra bonusar till alla nya och gamla spelare. Pokern, ett gammalt spel med definitivt här för att stanna!